Sesame Купа на България

От 2022 година, със спонсорски договор за период от 5 години, турнирът променя името си.

СЕЗАМ ОНЛАЙН ЕООД влиза с амбициозни планове в българския футбол, а обичаната от хиляди привърженици надпревара приема наименованието Sesame Купа на България.

„За нашия бранд е удоволствие, отговорност и привилегия да станем част от голямото семейство на българския футбол и спорт и сме амбицирани да допринесем за развитието на един още по-качествен продукт в рамките на турнира за Купата на България.  Надпреварата не просто смени името си. Sesame Купа на България тръгна като проект с широк хоризонт, в чиито основи бе заложено реализирането на редица инициативи, сред които и стартиралия за пръв път в българския ефир телевизионен риалити формат, посветен на турнира“, споделя изпълнителният директор на СЕЗАМ ОНЛАЙН Деян Димитров.

Носители на Sesame Купа на България

Oт 2022 година, със спонсорски договор за период от 5 години, трофеят променя името си на Sesame Купа на България.

85 години история

Националната купа на България е български футболен турнир, чийто носител се излъчва след общонационални елиминации между всички официално регистрирани клубове в страната.

През годините турнирът е носил различни имена:

В периода 1980 – 1990 г. се провеждат едновременно два турнира: Купата на Съветската армия и Купата на Народна република България. За официален носител на Националната купа се счита оборът, представящ България в турнира за Купата на носителите на купи.

Носители на Царската купа

Първият турнир за Националната купа на България по футбол се провежда през 1938 г. Победителят получава трофея Царска купа, който в периода 1924 – 1937 г. се полага на шампиона на страната. От 1938 г. до 1942 г. се провежда отделен турнир за определяне на носителя на Купата.

Носители на Царската купа

Носители на Купата на Съветската армия

През 1945 г. е създаден турнира Купа на Съветската армия. Той има статут на национална купа до 1982 г. След това надпреварата се провежда още 8 сезона до 1990 г., но като второстепенен турнир.

Носители на Купата на Народна република България

В чест на 1300-годишнината от основаването на страната през 1980 г. е основан турнир за купата на Народна република България. През първите си две издания обаче няма официален статут на национална купа. Такъв придобива от 1982 г. и носи квота за Купата на носителите на купи.

Носители на Купата на България

След 1990 г. трофеят променя името си на Купа на България.